Potrzebujesz:
* 1 kg ziemniaków
* 1 jajko
* 1 czubata łyżka mąki
Dodatkowo:
* sól do wody
* bułka tarta do obtoczenia kotletów
* oliwa do smażenia
Wykonanie:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Kiedy ostygną rozgniatam je tłuczkiem na jednolitą masę, po czym dodaję jajko i mąkę. Mieszam wszystko dokładnie widelcem. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety. Każdy obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Takie kotlety będą świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sosów np. pieczarkowym.
Ostatnio jadłam takie u mojej mamy. pyszne były 🙂
pamiętam je z dzieciństwa i zawsze bardzo mi smakowały 🙂
Kotlety ziemniaczane bardzo lubię, ale już dawno nie roniłam, trzeba to naprawić 🙂
Proste i pyszne kotleciki 😉
smakowite kotleciki 🙂 dawno nie robiłam.
Smaczne i szybkie, zawsze to jakaś odskocznia od tradycyjnie podanych ziemniaków 🙂