Ciasto zebra

ciastozebra Pomysł na dzisiaj to…ciasto zebra. Od rana ‚chodziło’ za mną coś słodkiego. Miałam ochotę na jakieś ciasto, więc padło na zebrę. Idealne do herbaty, kawy i na osłodzenie weekendu 😉 Jeśli nie próbowałaś/eś koniecznie spróbuj. Nie potrzeba wymyślnych składników, przez co wszystko bardzo szybko się robi.

Smacznego 😉

Składniki:

* 1,5 szklanki wody gazowanej

* 1 kosta Kasi

* 3 szklanki mąki + 3 łyżki mąki

* 1 szklanka cukru

* 6 jajek

* 3 łyżki kakao

* 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:

Kasię rozpuszczam w rondelku.

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

W drugiej misce ucieram jajka z cukrem do uzyskania jasnej masy. Następnie dodaje do niej partiami (na przemian) mąkę, wodę gazowaną (dzięki niej ciasto będzie bardziej puszyste) oraz rozpuszczone masło.

Powstałą masę dzielę na dwie równe części. Do jednej dodaję kakao a do drugiej 3 łyżki mąki. Każdą część dokładnie mieszam.

Tortownicę o średnicy 27cm smaruję masłem i posypuję mąką. Każdą masę wlewam na przemian niewielkimi porcjami na sam środek tortownicy aż obie masy się skończą.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1 godzinę i 5-10 minut. Po godzinie sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Wystudzone ciasto dodatkowo można posypać cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną czekoladą 😉

ciastozebra

12 myśli w temacie “Ciasto zebra”

  1. Sama ostatnio taką robiłam, no i rzeczywiście jest to fajne ciasto, gdy ma się ochotę zrobić coś w miarę szybko, a żeby wyglądał nieco inaczej niż zwykle 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.