Składniki na formę(tortownica) o średnicy 27cm
Potrzebujesz:
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g mascarpone
- ok. 250 g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 3 szklanki płatków Kangus + 1 szklanka płatków na wierzch
Wykonanie:
Na początku wykładam papierem do pieczenia tortownice i układam w niej herbatniki.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż trochę przestygnie. W tym czasie w misce na sztywno ubijam 200ml śmietany kremówki następnie dodaję serek mascarpone, miksuję i dodaję roztopioną czekoladę. Na koniec wsypuję 3 szklanki płatków i wszystko dokładnie mieszam łyżką.
Teraz w kąpieli wodnej roztapiam mleczną czekoladę, czekam aż ostygnie. W tym czasie ubijam na sztywno resztę śmietanki, dodaję do niej czekoladę i mieszam do połączenia się składników.
Do formy wyłożonej herbatnikami wlewam jasną masę, wyrównuję i układam na niej kolejną warstwę herbatników. Teraz wylewam na nie masę ciemną, wyrównuję i posypuję wszystko płatkami.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 2-3godz.
Smacznego! 😉
widziałam je gdzieś ostatnio w sieci, bardzo fajne. Myślałam, żeby zrobić je na weekend, ale ta słodycz nieco mnie przeraża 😉
Spróbuj! Jest słodkie jak to deser ale nie jakoś przerażająco 😉
Daj znać jak wyszło 🙂
Mój syn uwielbia takie desery i chyba będę musiała wypróbować :))
Ale pychotka. Muszę spróbować!
Koniecznie! 🙂
mam to ciacho na liście do zrobienia przy najbliższej okazji jak będę miała robić jakieś słodkości 🙂
Kurcze, już któryś raz je widzę i mam coraz większą ochotę je przygotować, bo zapowiada się bardzo smakowicie! 😀
Ojojoj! Jak pysznie to wygląda!!! Coś czuję, że w ten weekend wykorzystam ten przepis 🙂
Dzisiaj będzie robione! Zobaczymy czy wyjdzie 😛