Zupa ogórkowa

zupa-ogorkowa1Nieskromnie przyznam, że jest to najlepsza zupa ogórkowa jaką jadłam 😉 Zrobiona na domowym rosole. U mnie nie tylko pomidorowa jest na rosole ale też wszystkie inne zupy. Zawsze najpierw przygotowuję wywar z warzyw i odpowiedniego mięsa, który gotuję na bardzo małym ogniu przez około 2,5-3 godz. Cały dobry smak zupy tkwi w tym, że bazę w tym przypadku bulion gotuję długo. Do warzyw i mięsa dodaję liście laurowe, ziele, pieprz cały i oczywiście przypaloną cebulę. Obiecuję, że warto 🙂

Potrzebujesz:

  • 3-4 litry rosołu (mój był gotowany na ‚pałkach’ z kurczaka i piersi)
  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 duża marchew
  • 350g kiszonych ogórków
  • pęczek świeżego koperku
  • ok. 300g ziemniaków
  • porwane mięso z rosołu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Do gotującego się rosołu, wrzucam obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starą na dużych oczkach tarki marchewkę. Gotuję do miękkości ziemniaków. Po ok. 20-30 minutach wrzucam starte ogórki kiszone. Mieszam i gotuję wszystko jeszcze jakieś 10 minut. Teraz hartuję śmietanę. Do miseczki wlewam śmietanę i ok. 1 szklankę gorącej zupy. Wszystko szybko ze sobą łączę i całość wlewam do zupy. Na koniec gotowania dodaję drobno posiekany koperek oraz mięso i gotowe.

Smacznego 🙂

zupa-ogorkowa1

9 przemyśleń nt. „Zupa ogórkowa”

  1. Bardzo intrygujący patent na dodanie do rosołu przypalonej cebuli – tak jeszcze ne robiłam. Ja z kolei dorzucam cebulę w łupinie. Muszę Twój sposób wypróbować przy najbliższej okazji 🙂

  2. Wiadomo, domowy rosół najlepszy! Koniecznie z przypaloną cebulką, może być w łupinie 😉 zupę ogórkową uwielbiam, koniecznie na domowych ogórkach od mamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.