Tzw. Speed Cake

Na dziś, szybkie i łatwe ciasto dla zapracowanych 😉 Robi się go błyskawicznie a smakuje przepysznie. Jedna uwaga: nie dodawajcie do niego żadnych marmolad albo dżemów. Ja zrobiłam tak kiedy zauważyłam, że nie posiadam żadnych owoców. Marmolada podczas pieczenia nie puszcza żadnych soków przez co ciasto staję się suche i gumiaste a nie o to nam chodzi. Owoce ułożone na cieście puszczają swoje naturalne soki przez co nasz szybki wypiek staje się mięciutki i rozpływa się w ustach. Wygląda co prawda niepozornie ale smakuję naprawdę genialnie. Jest bardzo niskie ale to też nie przeszkadza a wręcz przez to ciasto staje się jeszcze bardziej wyjątkowe. Oczywiście nikt nie zakazuje Wam upiec go w mniejszej formie wtedy ciasto będzie większe ale osobiście uważam, że w tym przypadku lepsze mniejsze ciasto 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • puszka brzoskwiń
  • szczypta soli

 

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie dodajemy do niej żółtka i cukier. Miksujemy.

Wsypujemy mąkę, którą powinno się przesiać i dalej miksujemy.

Teraz wsypujemy do masy proszek do pieczenia i rozpuszczone masło.

Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki posmarowaną masłem, wysypaną mąką i pieczemy je przez 10 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i wykładamy jego wierzch pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.

Ponownie wstawiamy ciasto do piekarnika i tym razem pieczemy je przez 25 minut.

 

 

Zamiast brzoskwiń możemy dodać np. truskawki, jabłka, gruszki itd. Wybór należy do Was 😉

 

speedcake

 

5 przemyśleń nt. „Tzw. Speed Cake”

  1. Można ewentualnie to glazurować dżemem lub miodem żeby lepiej trzymało wodę i nabrało bardziej ekskluzywnego wyglądu 😉
    Podgrzać dżem lub miód żeby się roztopił i tym polać wierzch ciasta (jak się ma dżem to trzeba przecedzić owoce).

    A co do sushi. Nawet robione w bardzo „swojski” sposób czyli z dodatkiem bryndzy jak robią moi teściowie ma specyficzny smak głównie dzięki liściom nori (chociaż sam ryż też ma oryginalny smak). Jeśli masz bardzo konserwatywne podniebienie lubiące znane smaki i ciężko znosi nowości to Ci nie będzie smakować. Kuchnia dalekowschodnia ma zupełnie inne połączenie smaków – trzeba je polubić 😉

  2. Oj takie proste i łatwe ciasta z owocami są o wiele lepsze niż te przy których trzeba sie tyle orobić:D
    Efekt wcale nie jest groszy a wygląd po prostu bajka:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.