Tarta jabłkowa

Tarta jabłkowa a prościej ‚płaska szarlotka’ 😉 Banalnie prosta w wykonaniu. Na naszą dwójkę czasami nie opłaca się robić wielkiej blachy jakiegokolwiek ciasta. Dlatego zaopatrzyłam się w formę do tarty i to w niej zrobiłam szarlotkę. Zawsze to mniej ciasta a potrzeba zaspokojona i nic się nie zmarnuje 😉 Na takim spodzie na jaki podam niżej przepis można zrobić każde ciasto czy to z kremem czy z owocami. Wyjdzie na pewno pyszne. Na tarte z kremem postaram się w najbliższym czasie podać Wam przepis a na razie pyszna tarta jabłkowa. Zapraszam!

 

 

 

 

Składniki na spód:

* 3 łyżki cukru
* 1,5 szklanki mąki
* 3 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 0,5 kostki margaryny

Składniki ‚na nadzienie’:

* 2 kg jabłek

* 1-2 łyżki cukru

* 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

* cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód zagniatam na jednolitą masę. Wyrobione ciasto dzielę na pół i jedną z części wkładam do lodówki a pozostałą wykładam blaszkę wcześniej wysmarowaną masłem. Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut.

W tym czasie obieram jabłka ze skórki i ścieram je na tarce o grubych oczkach. Wsypuje do nich cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszam i wykładam na wcześniej podpieczony spód. Wyjmuję resztę ciasta z lodówki i również ścieram go na dużych oczkach tarki. Posypuję wierzch tarty i ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 20-30 minut.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem i gotowe 😉

 

4 przemyślenia nt. „Tarta jabłkowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.