Tarta budyniowa z borówkami

tarta Lato w pełni a takie ciasta kojarzą mi się tylko z tą porą roku. Świeże, pachnące owoce kuszą na każdym rogu, pozostaje tylko kwestia jak je wykorzystać. Uwielbiam borówki choć prawda jest taka, że rzadko je jem. Dlatego postanowiłam zrobić tarte z tym właśnie owocem. Wyszła pyszna! Jeśli lubisz budyniowe ciasta i owoce to ten przepis jest właśnie dla Ciebie 😉

 

 

 

 

Potrzebujesz:

* 220g herbatników (jedna duża paczka)
* opakowanie borówek
* 3 szklanki mleka
* 0,5 szklanki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* 150g kasi

  • 3 jajka

 

 

Wykonanie:
Gotuję dwie szklanki mleka z cukrem i masłem(100g). Pozostałą szklankę mleka miksuję z jajkami i mąką po czym wlewam go do gorącego mleka energicznie mieszając tak aby nie powstały niepotrzebne grudki.
Formę do tarty o średnicy 29cm wykładam pokruszonymi herbatnikami. Herbatniki wrzucam do blendera i miksuję je na pył. Następnie dodaję do nich rozpuszczone masło(50g) dokładnie mieszając.
Jeszcze ciepły budyń przekładam na herbatniki, wyrównuję i na wierzchu układam borówki, każdą lekko dociskam.
Odstawiam wszystko do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie można kosztować 😉 Smacznego.

tarta

7 przemyśleń nt. „Tarta budyniowa z borówkami”

  1. Gdybyś mogła ten przepis poprawić :c. Niestety nic z niego nie rozumiem. W składnikach na przykład nie podajesz jajek, a w przepisie tak. Albo masz dwa razy masło w przepisie, ale bez proporcji… A chciałam zrobić tartę budyniową!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.