Szarlotka

Przepis na szarlotkę dostałam jakiś czas temu od koleżanki (Marta). Jest naprawdę bardzo dobra i godna polecenia. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć smacznego 🙂

Składniki na ciasto:
* 1 kostka Kasi
* 0,5 szklanki cukru
* 3 czubate szklanki mąki
* 4 łółtka (białka odkładamy do lodówki)
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżka śmietany
* szczypta soli

Wykonanie:
* Wszystko razem zagnieść. 1/3 ciasta odkroić i włożyć do zamrażalnika. Reszte ciasta rozwałkować i wylepić nim blache. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180stopni) na 10 minut.
* Około 2-3 kg jabłek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do nich 0,5 szklanki cukru oraz CYNAMON wg uznania i wymieszać.
* Po 10 minutach wyjąć z piekarnika ciasto i rozsmarować na nim jabłka. Wstawić do piekarnika na 45 minut.
* Chwilę przed wyjęciem blachy, zmiksować białka ( ja robie z 8 białek, wtedy szarlotka jest bardziej efektowna). Do ubitych białek dodajemy 1 szklanke cukru i miksujemy aż będą gęste. Wylewamy wszystko na ciasto. Teraz trzeba zetrzeć zamrożone ciasto na grubych oczkach, posypujemy nim wierzch ciasta i wstawiamy je do piekarnika na jakieś 15 minut aż sie zarumieni (250stopni).
Tak upieczoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem 🙂

Ciasto na dużą blache, jesli chcemy mniejsze składniki zmniejszamy o połowę.
Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.