Szarlotka

dav

Szarlotka – myślę, że każdy zna przepis na swoją ulubioną wersje. Robiłam ją setki razy z różnych przepisów i oczywiście z różnym skutkiem. Po wielu próbach mogę śmiało stwierdzić, że ta jest moją ulubioną oraz mojej rodziny. Plasterki jabłka, które podczas pieczenia się nie rozpadają na jednolitą papkę. Ciasto kruche ale jednocześnie wilgotne. Prosta, szybka idealna no i ten zapach cynamonu w domu. Gorąco polecam wypróbować nawet jeśli masz już swoją ulubioną wersje tego ciasta 😉

Składniki na blaszkę o wymiarach:  28×24  lub tortownicę o średnicy: 23cm

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 150ml śmietany 18%
  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 2kg jabłek
  • pół szklanki drobnego cukru (mniej więcej. To zależy jak słodkie są jabłka i jak Ty lubisz słodkie ciasto)
  • 2 łyżki cynamonu

Dekoracja:

  •   cukier puder

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto przekładam na stolnice i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy ok. 5 minut. Ciasto dzielę na dwie części z czego 2/3 ciasta przekładam do blaszki posmarowanej masłem i wyklejam nim spód oraz boki. Nakłuwam widelcem i odstawiam do lodówki razem z pozostałą częścią ciasta.

Teraz obieram jabłka, kroję je na ósemki pozbawiam ich pestek i ścieram na tarce na plasterki. Do gotowych jabłek wsypuję cukier oraz cynamon. Mieszam i tak przygotowane nadzienie przekładam do formy wyłożonej ciastem. Lekko wyrównuję. Resztę ciasta wałkuję na kształt formy i układam je na wierzch. Dociskam dokładnie boki aby się skleiły, nakłuwam w kilku miejscach ciasto tak aby podczas pieczenia mogła uchodzić swobodnie para.

Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.

Kiedy wystygnie posypuję je cukrem pudrem i podaję. Smacznego 🙂

dav

 

 

2 przemyślenia nt. „Szarlotka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.