Sos paprykowo-szczypiorkowy

sos1

Mięso z tak przygotowanym sosem smakuję naprawdę obłędnie. Obiecuję! 😉 Danie nie tonie w sosie bo nalewasz go ile chcesz taki jest pozytyw tego, że sos przygotowujemy oddzielnie. Mimo wszystko każdy kto go spróbuje będzie chciał go jak najwięcej. Zamiast papryki można np. dodać marchew, kolor wyjdzie piękny a smak pozostanie równie interesujący. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Ja podałam z upieczoną polędwiczką. Pycha. Musisz spróbować. Tym bardziej, że robi się go w dosłownie kilka minut, także nie ma wykrętów tylko do dzieła i koniecznie daj znać jak Ci poszło 😉


Potrzebujesz:
0,5 litra bulionu/rosołu warzywnego/mięsnego
1 duża cebulka cukrowa
pół czerwonej papryki
1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
2 łyżki śmietany 18%
3-4 łyżki posiekanego szczypiorku

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażam pokrojoną cebulkę oraz posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli dodaje do niej pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażam wszystko razem ok. 3-4 minut i zalewam rosołem(oczywiście rosół był przyprawiony). Mieszam, gotuję kilka minut i na sam koniec dodaję śmietanę oraz szczypior. Tak przygotowany sos blenduję ale tak aby nadal były w nim widoczne kawałki papryki oraz szczypiorku.
Teraz wystarczy polać mięso i gotowe 😉

sos1 sos2

3 przemyślenia nt. „Sos paprykowo-szczypiorkowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.