Słodkie bułeczki z jagodami i czekoladą

  Pyszne bułeczki z jagodami i czekoladą to te same, które wcześniej pokazałam Wam z rodzynkami. Przepis troszkę urozmaiciłam. Najpierw chciałam zrobić jagodzianki ale szczerze mówiąc nie chciało mi się czekać aż ciasto wyrośnie itd. Złapałam lenia, dlatego też postanowiłam zrobić to na bazie kruchego ciasta, które robi się o wiele szybciej. I bułeczki można jeść po 30 minutach od rozpoczęcia przygotowań do ciasta 😉 Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu.

 

Zaczynamy od zrobienia ciasta na bułeczki, czyli:

Składniki:

* 3 szklanki mąki

* 8 łyżeczek proszku do pieczenia

* szczypta soli

* 100g miękkiego masła

* 100g cukru

* 2 duże jajka

* ok. 200ml mleka

 

 

Wykonanie:

Wysypujemy mąkę na stolnice dodajemy do niej kawałki masła, cukier, sól, proszek do pieczenia i mieszamy ręką. W szklance ubijamy jaka i dolewamy do niego mleka tak aby wszystkiego było 250ml. . Dodajemy mieszankę do suchych składników pozostawiając troszkę roztrzepanego jajka z mlekiem do posmarowania bułeczek. Ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto należy rozwałkować lub utworzyć ręką kulki , które spłaszczymy (muszą mieć ok. 1,5-2 cm grubości).

 

Teraz nadzienia do bułeczek:

Składniki:

* 1,5 szklanki jagód ( ja dałam mrożone)

* 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Jeśli używacie mrożonych jagód, wcześniej trzeba odsączyć z nich nadmiar soku a następnie wsypać do nich cukier puder i wymieszać wszystko ze sobą.

Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na pół. Pierwszą połowę dzielimy na małe kuleczki, które trzeba rozwałkować. Na taki placek kładziemy ok. 1 łyżkę jagód, sklejamy boki ciasta i formujemy kulkę, którą spłaszczamy z góry.

 

Składniki:

* 50g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Czekoladę należy pokroić na wiórki mniejsze i większe.

Na drugą połowę wysypujemy posiekaną czekoladę i ponownie ugniatamy ciasto. Formujemy z niego małe kulki i lekko spłaszczamy je z góry.

Wszystkie bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut,  pieczemy je w 220 stopniach. Po 5 minutach pieczenia należy włączyć opiekanie tylko z góry ;) Bułeczki szybko dochodzą i bardzo szybko rosną ;)

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

 

2 przemyślenia nt. „Słodkie bułeczki z jagodami i czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.