Schab z sosem z cydru i miodu

mieso1 Pomysł na schab jakiego jeszcze nie znacie 😉 A może znacie? Odkryłam świetny przepis na to mięso. Glazura wychodzi przepyszna. Kolor – możecie zobaczyć na zdjęciu, piękny. Wszystko wyszło w lekko słodkim smaku co nadaje charakteru całej potrawie. Do tego cebulka, którą układam na mięsie i wszystko polewam sosem, który powstaje podczas długiego gotowania. I jeszcze nutka rozmarynu i tymianku. Wyobraźcie sobie 😉 a najlepiej zrobicie to sami. Nie trzeba robić nic skomplikowanego żeby wyszło coś naprawdę smacznego.

Potrzebujesz:

* ok. 600g schabu (5 plastrów o grubości ok, 1,5-2cm)

* mała butelka cydru lubelskiego

* 2 łyżki miodu

* 1 duża cebulka

* 1 łyżeczka musztardy sarebskiej

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżką suszonego tymianku

* 1 łyżka suszonego rozmarynu

* sól i pieprz (po pół łyżeczki)

Dodatkowo

* olej do smażenia

Wykonanie:

Plastry schabu lekko nacinam z obu stron na wzór kratki. Układam je w misce do której wlewam cydr. Następnie dodaje zioła, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulkę pokrojoną w piórka. Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na 3 godziny aby się zamarynowało i przesiąkło smakiem.

Na rozgrzaną patelnie układam mięso, smażę z obu stron na ciemno złoty kolor. Kiedy mięso będzie gotowe odkładam je a na patelnie wylewam marynatę z cebulką. Gotuję wszystko zeskrobując pozostały na patelni po mięsie smak. Teraz dodaję musztardę mieszam i na wierzch układam schab. Gotuję wszystko do miękkości co jakiś czas przewracając każdy kawałek.

Smacznego! 😉

mieso1 mieso2

 

5 thoughts on “Schab z sosem z cydru i miodu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.