Pierogi ruskie

pierogi1 Uwielbiam pierogi. Nieważne czy są z mięsem czy z kapustą czy właśnie ruskie. Nie toleruje tylko pierogów na słodko z owocami. Nie wiem dlaczego ale po prostu nie lubię takiego połączenia. Mimo mojej wielkiej miłości do tego dania z tego co pamiętam tylko raz podawałam przepis na pierogi z kurkami ale to było już bardzo dawno temu. Ten przepis też czekał dosyć długo. Zdjęcia były gotowe ale przepis nie napisany – aż do dzisiaj 😉 Na pierogi z kapustą czekam z utęsknieniem na świąteczny czas wtedy smakują i pachną najlepiej. Najbardziej pasują mi podsmażane bo ciasto staję się specyficzne w smaku. Ruskie są proste i baardzo smaczne. Pamiętam, że jako dziecko nie cierpiałam ani ich smaku ani zapachu teraz aż mi ślinka leci na samą myśl o nich dlatego szczerzę zachęcam do wypróbowania tych oto pierogów 😉

Składniki na ciasto:

* 2 szklanki mąki

* ciepła woda ok. 3/4 szklanki

* 1 jajko

* szczypta soli

Składniki na farsz:

* 250g serka twarogowego

* 200g ugotowanych ziemniaków

* 2 duże cebule

* 150g boczku na skwarki

* sól do smaku

* pieprz do smaku

Dodatkowo do pokraszenia pierogów:

* 1 cebula

* 2-3 grubsze plasterki boczku na skwarki

Wykonanie ciasta:

Na stolice wysypuję mąkę, dodaję do niej jajko, sól i stopniowo wodę. Wyrabiam ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się przyklejało do dłoni.

Wykonanie farszu:

Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przepuszczam razem z twarogiem przez maszynkę do mielenia. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na skwarki, które również przepuszczam przez maszynkę. Cebulę kroję w bardzo drobną kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju – dodaję ją do farszu. Wszystko przyprawiam i dokładnie mieszam.

Stolnicę podsypuję mąką i rozwałkowuję ciasto na bardzo cienki placek. Kubkiem wycinam kółka, każdy krążek nakładam łyżkę farszu, składam na pół i zaplatam brzegi. Pierogi wrzucam partiami do wrzącej osolonej wody od czasu do czasu mieszając aby się nie posklejały. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję je jeszcze ok. 1-2 minut i wykładam na talerz aby odparowały.

W tym czasie na rozgrzaną patelnie wrzucam drobno posiekany boczek a kiedy podsmażą się tak, że utworzą skwarki dodaję posiekaną cebulkę i smażę do momentu aż się zeszkli.

Pierogi polewam tłuszczykiem, boczkiem i cebulką.

Smacznego! 😉

 

pierogi1 pierogi

5 thoughts on “Pierogi ruskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.