Pieczony łosoś

losos1 Nie masz czasu? Chcesz zrobić dobre wrażenie? A może po prostu chcesz smacznie zjeść? Wszystko jedno ten przepis jest idealny na szybkie obiady/kolacje. Lekko, smacznie a przede wszystkim baardzo prosto. Potrzebujesz dokładnie 20 minut i kilku niezbędnych składników – ale oczywiście możesz wybrać inne, te które zalegają w lodówce. Ja użyłam mrożonych warzyw (mieszanka na patelnie z przyprawą orientalną) ale jeśli nie macie takiej, wystarczy, że pokroicie te warzywa, które macie w lodówce – przygotujecie je na parze, sól, pieprz i gotowe. Tylko wtedy zajmie Wam to kilka minut dłużej. Do łososia potrzeba tylko czterech najprostszych rzeczy, a wychodzi bardzo soczysty, lekko różowy w środku, nieziemsko delikatny a wszystko w lekkim orientalnym smaku. Serdecznie polecam! 😉

Danie dla 2 osób.

Składniki:

* filet z łososia

* sól

*pieprz

* łyżka oliwy z oliwek

* sok z połowy cytryny

Dodatkowo użyłam:

* mieszanki warzywnej z przyprawą orientalną (na patelnie Hortex)

* pomidorków koktajlowych

* 1 łyżka oliwy do warzyw

Wykonanie:

Łososia dokładnie oczyszczam z łusek, myje i osuszam ręcznikiem papierowym. Dzielę go na cztery, w miarę równe paski. Posypuję lekko solą i pieprzem, polewam oliwą i sokiem z cytryny, wszystko wmasowuję w niego palcami 😉 Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a kiedy osiągnie już tą temperaturę to nagrzewam w nim blachę przez ok. 10 minut – dopiero po tym czasie układam łososia na blasze skórka do dołu i piekę go przez 15 minut.

W między czasie przygotowuję warzywa i gotowe.

Smacznego!

 

losos1 losos2

6 przemyśleń nt. „Pieczony łosoś”

  1. Jak już pisałam w notkach i na FB przeprowadzam się i przez grubo ponad miesiąc miałam bardzo ograniczony dostęp do czasu, sprzętu, kuchni i internetu. Dzisiaj popołudniu przyszedł dopiero pan od Netiostrady podpiąć kabelek. Jak wszystko uporządkuję to zacznę dodawać przepisy.
    Pozdrawiam

  2. Drobna uwaga… Łososia, jak i inne delikatne mięso, szczególnie rybie, należy najpierw natłuścić np. oliwą a później solić. Sól w bezpośrednim kontekcie z mięsem wysusza go. Należy o tym pamiętać szczególnie wtedy, gdy odstawiamy zamarynowany filet na dłużej przed smażeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.