Mrożona terrina
Buszując wczoraj po internecie znalazłam przepis na mrożony irlandzki deser. Postanowiłam od razu sprawdzić jak smakuje, więc wziełam się do roboty. Powiem szczerze, że jeśli ktoś lubi słodycz w czystej postaci to ten deser zaspokoi chęć na wszystko 😉 Jak dla mnie jest bardzo słodki, więc jeśli ktoś nie lubi bardzo słodkich rzeczy to nie polecam. Myślę, że terrine świetnie się sprawdzi podany po obiedzie jako dopełnienie dobroci 🙂 Smacznego.
Bezy
Słodka, prosta i szybka przekąska do zrobienia. Tucząca ale przecież przyjemności nigdy za wiele 😉
Składniki:
* 4 białka
* szczypta soli
* szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Do białek dodajemy szczypte soli i ubijamy na gęstą masę. Następnie wsypujemy cukier puder i ponownie mieszamy. Gotową piane wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką – gwiazdka (jeśli nie mamy rękawa wystarczy łyżka;)) i formujemy wzorki jakie chcemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy blache do piekarnika na 30-35 minut i pieczemy w 140 stopniach.
Czekoladowe naleśniki
Przepis ten znalazłam jakiś czas temu w sieci i trochę go ulepszyłam. Mam nadzieje, że będą one smakowały tak samo jak mi 🙂
Może się wydawać, że przepis jest długi i nad naleśnikami spędzisz cały dzień ale to nieprawda. Naleśniki robi się dość szybko i nie są skomplikowane. Składniki na ok. 25-30 sztuk.