Ogórki konserwowe z miodem

ogorkizmiodem Co mnie podkusiło aby zrobić kilka swoich słoiczków i tak powstały ogórki z miodem, curry oraz papryka konserwowa. Przepisy podam jeden po drugim tak aby może jeszcze spóźnialscy mieli szanse na zrobienie. Wszystko jest banalnie proste i wcale nie zabiera tak dużo czasu jak myślałam, że będzie na początku. A ogóreczki z curry obłędne 😉

Do pracy!

Składniki: (przyprawy do jednego słoiczka)

* 2 kg ogórków

* pół łyżeczki gorczycy

* 2 kulki ziela angielskiego

* 3 kulki pieprzu czarnego

* liść laurowy

 

Składniki na zalewę (zalewa starcza na 6 słoiczków po 0,54l):

* 5 szklanek wody

* 1 szklanka cukru

* 1 szklanka octu

* 2 łyżki soli

* 4 łyżki miodu

Wykonanie:

Do każdego słoiczka wrzucam przyprawy (tak jak podałam w składnikach). Ogórki dokładnie myję i kroję w słupki, które układam ciasno w słoiczkach. Zalewę gotuję i rozlewam ją do słoiczków, które mocno zakręcam i wstawiam do zimnego piekarnika na blachę do pieczenia wylaną wodą. Wody ma być trochę na dnie! Dopiero po wstawieniu wszystkich słoików włączam piekarnik z termoobiegiem na 120 stopni i od chwili włączenia trzymamy ogórki 20 minut w środku. Po tym czasie wyjmuję je na blat i ustawiam do góry dnem. Wszystko przykrywam ściereczką żeby było im ciepło 😉 i po to aby sobie spokojnie ‚doszły’. Czekam aż ostygną i gotowe.

Smacznego!

ogorkizmiodem

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.