Nadziewane bułeczki

bulka1 Kolejna świetna alternatywa dla zwykłych kanapek. Coś na pograniczu kanapek, pizzy a calzone – podobny farsz robiłam właśnie do tych pierogów (przepis w archiwum). W farszu uważajcie na warzywa. Trzeba zawsze pamiętać o tym aby je przed pieczeniem podsmażyć tak aby cała woda z nich wyparowała, jeśli tak się nie stanie istnieje możliwość, że podczas pieczenia bułeczek ich spód się rozmięknie, wnetrze zacznie się gotować i popękają. Bułeczki wychodzą mięciutkie i lekko chrupiące. Nadają się na ciepło jak i na zimno następnego dnia np. do pracy czy szkoły. Jeśli masz dziecko, które jest niejadkiem a zwykłe kanapki wracają do domu to może takie bułeczki go przekonają? Warto spróbować. Można je przygotować na różne sposoby. Z mięsem, z warzywami albo z jednym i z drugim. Do środka można dać dżem, nutelle, czekoladę i upiec. Każda opcja wyjdzie nieziemska!

Składniki na ciasto:

* 500g mąki

* 2-3 łyżki oliwy

* 2 łyżeczki soli

* 1 op. suchych drożdży

* ok. 1,5-2 szklanek ciepłej wody

Składniki na farsz:

* 4 plastry piersi indyczej

* 6 średniej wielkości pieczarek

* 1 cebulka szalotka

* 1 łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej

* ok. 100-150g sera żółtego

Składniki na sos:

* 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

* 2 ząbki czosnku

* szczypta soli

* szczypta pieprzu

* 1 łyżeczka bazylii

Dodatkowo:

* 1 jajko

* majeranek

* słodka papryka

Wykonanie:

Najpierw przygotowuję ciasto. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól i drożdże. Wszystko mieszam po czym wlewam oliwę i po trochu wodę, kontrolując gęstość ciasta. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Zostawiam wyrobione ciasto w spokoju na godzinkę w ciepłym miejscu i przykrywam je ściereczką.

W tym czasie zabieram się za farsz. Mięso kroję w drobniutką kostkę i podsmażam je z naturalną przyprawą na złoty kolor na patelni. Potem dodaję cebulkę skrojoną w piórka a kiedy lekko się podsmaży ścieram pieczarki na tarce o grubych oczkach. Mieszam i zostawiam na patelni do momentu odparowania całej wody.

Koncentrat mieszam ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowany sos wlewam do mięsa, mieszam, gotuję jeszcze minutkę i odstawiam wszystko do ostygnięcia.

Ciasto kiedy wyrośnie dzielę na równe osiem części. Każdą z nich rękoma rozkładam na placek. Na środku każdego układam łyżkę farszu i plasterek sera żółtego po czym sklejam ciasto formując bułeczkę i układam na blasze(sklejeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia . Każdą bułkę smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję majerankiem i czerwoną papryką.

Wszystko piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut.

Smacznego! 😉

bulka1 bulka2 bulka3

 

 

7 przemyśleń nt. „Nadziewane bułeczki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.