Muffiny z czekoladą i orzechami włoskimi

babeczki Dzisiaj kolejna propozycja na pyszne muffiny. Były już te meeega czekoladowe i te zwykłe ale też z czekoladą tym razem troszkę zmieniłam przepis i dodałam jeszcze orzechy. Wyszedł bardzo ciekawy smak. Czekolada plus orzechy – bardzo dobre połączenie. Muffiny oczywiście wyszły jak zawsze chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku. Najlepsze na ciepło z rozpływającymi się kawałkami czekolady i chrupiącymi orzechami 😉 Zapraszam!

Składniki na 15 muffinek.

Składniki:

* 2 szklanki mąki

* szklanka mleka

* 0,5 szklanki oleju

* 0,5 szklanki  cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżeczki cukru waniliowego

* 1 jajko

* 80g mlecznej czekolady

* 50g orzechów włoskich

Wykonanie:

Przygotowuję dwie miski. Do jednej przesiewam wszystkie suche składniki oraz wrzucam posiekaną czekoladę i orzechy.  W drugiej mieszam wszystkie mokre produkty. Teraz mokre przelewam do suchych i dosłownie kilkoma ruchami łyżką, wszystko łącze. Całość musi być bardzo pulchna a tajemnica tkwi w tym, aby nie poświęcać dużo czasu na samo mieszanie ? tylko tyle, żeby nie było widać surowej mąki.

Teraz nabieram masę na łyżkę i wkładam do foremek (jakich? zdjęcie poniżej:)). Myślę, że taka jedna w miarę spora porcja masy na łyżce wystarczy na jedną muffinkę.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni i wstawiam całości na 15-20 minut.

babeczki baner

7 przemyśleń nt. „Muffiny z czekoladą i orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.