Mini calzone

calzone Nigdy nie pomyślałam, że tego typu pierożki mogą być tak pyszne. Zdecydowałam się na mini calzone ze względu na to, że są bardziej poręczne. Można złapać je w rękę, umoczyć w sosie i nawet w biegu codziennego dnia zjeść. Nie trzeba bawić się w noże i widelce ani w siadanie do stołu. Nie oznacza to jednak, że nie możecie zrobić ich w standardowych rozmiarach – wręcz przeciwnie 😉 Bardzo łatwe w przygotowaniu a farszem może być wszystko czego tylko zapragniecie. Ja ze względu na to, że jestem mięsożerna użyłam kurczaka, mozzarelli, żółtego sera, koncentratu i wyszło niebo w gębie 😉

Składniki na ciasto:

* 200 g mąki pszennej

* 130 ml letniej wody

* łyżka oliwy

* łyżeczka oregano

* łyżeczka soli

* łyżeczka cukru

*  25 g świeżych drożdży

Składniki na farsz:

* pierś z kurczaka

* kulka mozzarelli

* 4 plasterki żółtego sera

* mały słoiczek koncentratu pomidorowego

* sól

* pieprz

* czosnek

Dodatkowo:

rozbełtane jajko do posmarowania calzone oraz bazylia do posypania

Wykonanie:

Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól, oregano oraz pokruszone drożdże. Stopniowo wlewam wodę oraz oliwę i zagniatam ciasto> Kiedy ciasto stanie się elastyczne a wszystkie składniki połączą się ze sobą odstawiam je do wyrośnięcia na ok. 1 godz. w ciepłe, ciche miejsce.

Teraz przygotowuję nadzienie. Kurczaka kroje w drobną kosteczkę i podsmażam go na patelni. Koncentrat wlewam do miseczki doprawiam go solą, pieprzem oraz dodaje posiekany czosnek. Mozzarellę kroję w kostkę a żółty ser w paseczki.

Kiedy ciasto nam wyrośnie trzeba je cieniutko rozwałkować i wyciąć z niego średnie koła. Każdy wycięty kawałek smaruję przyprawionym koncentratem następnie układam na nim po trochu kurczaka, mozzarelli i żółtego sera. Składam tak samo jak pierogi. Układam gotowe calzone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je jajkiem i posypuję bazylią.

Wszystko piekę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15 minut.

Calzone możecie podać na ciepło z sosem tzatzyki lub jakim tylko chcecie.

Z podanych przeze mnie składników powinno Wam wyjść ok 12-14sztuk pierożków.

Smacznego! 😉

calzone

 

5 thoughts on “Mini calzone”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.