Makaron z sosem śmietanowym z pietruszką i pieczarkami

makaron Przepis dla miłośników makaronu, kurczaka i szybkich obiadów 🙂 Danie proste a sposób podania dowolny. Sos, który przygotowałam najbardziej pasuje mi do makaronu ale równie dobrze można go podać do ziemniaków, ryżu czy samej sałatki. Dla bardziej dbających o linie proponuje dodać na koniec do sosu nie śmietanę a np. jogurt naturalny. Pietruszki dodaje sporo bo to ona nadaje intensywny smak całej potrawie ale zawsze dodaję ją na sam koniec kiedy gaz jest wyłączony. Powód? Pietruszka podczas gotowania traci swój piękny zielony kolor i robi się ‚zgniła’ co nie wygląda już tak bardzo apetycznie. To samo dzieje się np. ze szczypiorkiem. Koniec dobrych rad, zapraszam do wypróbowania przepisu 😉

Składniki:

* makaron (taki jaki lubicie)

* pierś z kurczaka

* 500ml rosołu

* 1 średniej wielkości cebulka

* 1 ząbek czosnku

* 3 łyżki posiekanej pietruszki

* 2 liście laurowe

* ok. 200g pieczarek (najlepiej małych)

* sól i pieprz do opruszenia mięsa

* pół łyżeczki słodkiej papryki

* 1 łyżka majeranku

* 1-2 łyżki śmietany 18%

Wykonanie:

Kurczaka kroję w kostkę, opruszam go solą, pieprzem i smażę na złoty kolor. Następnie do mięsa dodaję posiekaną cebulkę i po chwili również posiekany czosnek. Kiedy cebulka się zeszkli zalewam wszystko rosołem, wrzucam liście laurowe, majeranek oraz słodka paprykę i gotuję do miękkości kurczaka. Trwa to ok 30 minut. Po tym czasie do sosu dodaję śmietanę gotuję jeszcze 5-10 minut. Wyłączam gaz i dopiero wtedy dodaję pietruszkę. Mieszam i gotowe!

Sosem polewam makaron i podaję 😉

makaron

 

4 przemyślenia nt. „Makaron z sosem śmietanowym z pietruszką i pieczarkami”

  1. nie ma to jak dobra pasta w połączeniu z pieczarami i z dodatkiem dobrego sosu, a dobry to ten jogurtowy develey albo ziołowy, miodzio 🙂 pozdrówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.