Krupnik

krupnik Tak, kolejny przepis na zupę! Myślę, że pogoda sprzyja takim daniom, szczególnie kiedy na dworze gorąco ja na nic nie mam ochoty a zupa jest szybkim rozwiązaniem na obiad. No i nikt mi nie zarzuci, że go nie zrobiłam 😉 Kolejna zupa, której nie lubiłam w dzieciństwie wracająca do łask po tylu latach do mojego domu. Lepiej późno niż wcale. Bardzo szybka w zrobieniu co za tym idzie banalnie prosta w wykonaniu. Obiad gotowy w godzinkę, polecam spróbować jeśli jeszcze ktoś z Was sam jej nie gotował.

Potrzebujesz:

  • 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 2 litry wody
  • 3 pałki z kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • świeży koper
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę płuczę w ziemnej wodzie, przekładam do garnka w którym będę gotowała zupę, dodaję wodę, całą cebulę, przyprawy i mięso. Wszystko gotuję do miękkości ok. 1 godz. Po tym czasie wyjmuję mięso z wywaru i dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i starte na tarce o dużych oczkach marchew oraz pietruszkę. Całość gotuję ok. 20-30 minut. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Wszystko posypuję świeżym koperkiem i dodaję na talerz mięso, z którego gotowałam wywar.

Smacznego 🙂

krupnik

 

4 przemyślenia nt. „Krupnik”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.