Kotlety ziemniaczane

kotlety1 Bardzo prosty dodatek do obiadu. Pasuje praktycznie do wszystkiego ale najlepiej smakuje z jakimś sosem. Kotlety ziemniaczane są banalne w wykonaniu, potrzeba niewielu składników a wygląda na pewno bardziej interesująco niż zwykłe, ugotowane ziemniaki. Najlepsze będą kiedy zjesz je ‚na świeżo’ ale następnego dnia też nie będą złe. Polecam 😉

Potrzebujesz:

* 1 kg ziemniaków

* 1 jajko

* 1 czubata łyżka mąki

Dodatkowo:

* sól do wody

* bułka tarta do obtoczenia kotletów

* oliwa do smażenia

Wykonanie:

Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Kiedy ostygną rozgniatam je tłuczkiem na jednolitą masę, po czym dodaję jajko i mąkę. Mieszam wszystko dokładnie widelcem. Z tak przygotowanej masy formuję kotlety. Każdy obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru.

Takie kotlety będą świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sosów np. pieczarkowym.

kotlety1 kotlety2

6 przemyśleń nt. „Kotlety ziemniaczane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.