Kokosanki

kokosanki2 Kokosanki – jedni uwielbiają drudzy nienawidzą. Do których należę? Do tych pierwszych, po prostu mi smakują. W dużej ilości ich nie zjem ale do ‚podłubania’ przy kawce zawsze się sprawdzą 😉 Są chrupkie na zewnątrz a miękkie w środku. Szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, więc łasuch nie będzie musiał bardzo długo czekać na coś słodkiego.

Składniki:

* 200g wiórków kokosowych

* 50g masła

* 3/4 szklanki cukru

* 2 białka

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do garnka wrzucam masło, które rozpuszczam a następnie dodaje cukier, mieszam. Kiedy cukier się rozpuści, wrzucam wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszam, masa będzie bardzo gęsta. Zestawiam wszystko z ognia do wystudzenia.

Białka ubijam na sztywna pianę i dodaje do niej mąkę dalej miksując. Zimną masę kokosową dodaje do białek i mieszam bardzo delikatnie łyżką aby białka nie opadły.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam uformowane z jednej łyżki kokosanki. Wstawiam je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na ok 15 minut. Jeść dopiero po ostygnięciu 😉

Smacznego!

kokosanki2 kokosanki1_0

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Kokosanki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.