Karkówka w sosie węgierskim

dav

Bardzo aromatyczne i wyraźne w smaku danie…

Składniki:

  • 0,5kg karkówki
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Na patelni podsmażam karkówkę pokrojoną w plastry i opruszoną solą i pieprzem. Kiedy mięso lekko się zarumieni dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę, potem posiekany czosnek. Smażę aż cebulka się zeszkli.

Dodaję bulion, wszystkie przyprawy, koncentrat oraz sos sojowy i śmietanę. Gotuję wszystko do momentu aż mięso zrobi się miękkie a sos się zredukuję i zgęstnieje ok. 40minut.

Smacznego 🙂

dav

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.