Grochówka

dav

Grochówka, zupa grochowa. Ciężka, bardzo sycąca ale prosta w przygotowaniu. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 700g wędzonych żeberek
  • 1 szklanka żółtego grochu (łuskanego, połówki)
  • 3 litry bulionu
  • 2 duże marchewki
  • ok. 600g ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pierz do smaku

Wykonanie:

Dzień wcześniej zalej groch wodą i odstaw na całą noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu wrzucić, przecedzony groch oraz żeberka. Gotuj ok 1 godziny. Po tym czasie wyjmij żeberka, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew pokrojoną w półplasterki. Gotuj wszystko ok 30 minut aż warzywa zmiękną. Zupa z czasem będzie coraz bardziej gęstniała. Na koniec dodaj przekrojony na pół czosnek oraz wsyp majeranek roztarty wcześniej w dłoniach. Dopraw do smaku i gotowe 🙂

dav

 

 

2 przemyślenia nt. „Grochówka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.