Gotowana marchewka

marchewka1  Dzisiaj najprostszy dodatek do obiadu czy kolacji.  Pyszna gotowana marchewka!

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki maki

Dodatkowo:

  • woda do gotowania

Wykonanie:

Marchewkę obieram, dokładnie myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam ją do rondelka i zalewam zimną wodą tak aby cała marchew znajdowała się pod nią. (Podczas gotowania, kiedy marchewka będzie nadal twarda a wody znacznie ubywać ? dolej jej z powrotem do pełna.)

Rondelek ustawiam na palniku i zaczynam gotować.

Ale UWAGA! ? nigdy nie przykrywaj marchewki ? ma w sobie dużo żelaza, które podczas gotowania musi mieć szanse się wydostać, jeśli przykryjemy ją pokrywką marchew będzie miała smak ?żelazny? a nie słodki –  nie o to nam chodzi.

Gotuję ją ok. 45 minut ? co jakiś czas sprawdzaj miękkość marchewki widelcem.

Kiedy marchew będzie już miękka w drugim małym rondelku przygotowuję zasmażkę. Wrzucam do niego masło, rozpuszczam je i dodaje mąkę bardzo szybko mieszając widelcem. Z marchwi odlewam prawie całą wodę zostawiając mniej więcej ok. 3 łyżek wody. Teraz łyżką bardzo małymi porcjami dodaje zasmażkę do marchewki, przy czym szybko mieszam aby nie powstały gródki.

Gotuje wszystko jeszcze 5 minut, ciągle mieszając.

I dodatek do obiadu, mięsa, ziemniaków czy ryżu gotowy!

marchewka1

13 thoughts on “Gotowana marchewka”

  1. Ja nie kroję twardej surowej marchewki.Obieram gotuję w całości a kroję po ugotowaniu, jak przestygnie.

    1. Ja ja uważam, że szkoda robić zachodu i dodatkowej roboty 🙂 Tak jest szybciej a marchewka szybciej gotuję się do miękkości.

  2. gotuje całą marchewkę, po ugotowaniu kroję w kostkę, dolewam trochę wody, aby się nie przypalała do garnka, dodaję trochę masełka, szczyptę soli, troszeczkę cukru do smaku, oprószam niewielką ilością mąki, zagotowuję, mieszając aby się nie przykleiła do garnka, na końcu dodaję soku z cytryny lub kwasku cytrynowego do smaku. Pychotka:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.