Duszona kapusta

kapusta1 Dzisiaj na widelcu duszona kapusta. Mocno pomidorowa z dużą ilością wkładki mięsnej 😉 Taka kapusta jest świetna jako dodatek do gotowanych ziemniaków albo jako główne danie bez dodatków. Ja swoja podałam z kawałkami chleba z dynią. Muszę nie skromnie napisać, że naprawdę wyszła przepyszna! Sama nie mogłam się nadziwić;p Dlatego gorąco polecam i Wam przygotować taką kapustę szczególnie teraz kiedy jesień w pełni. Danie idealne na takie dni.

Składniki:

* 1 średniej wielkości kapusta

* 2 marchewki

* duża garść koperku

* kiełbasa (tyle ile lubicie)

* pierś z kurczaka

* 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub 3 świeże pomidory bez skórki

* szklanka wody

* pół łyżeczki słodkiej papryki

* sól do smaku

* pieprz do smaku

Wykonanie:

Kapustę kroję w cienkie paseczki, marchewki ścieram na tarce o grubych oczkach a koperek siekam na drobno. Wszystko wrzucam do jednego garnka, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu pod przykryciem mieszając co jakiś czas do momentu aż kapusta będzie miękka i straci na objętości.

W między czasie kroję kiełbasę w plasterki a pierś w kostkę i wszystko podsmażam bez oleju na złoty kolor.

Kiedy kapusta będzie już miękka przekładam mięso i kiełbasę do garnka z kapustą, dodaje koncentrat, paprykę, przyprawiam do smaku, mieszam wszystko razem i duszę jeszcze kilka minut.

Po ok. 20 minutach wszystko jest gotowe do jedzenia;)

Smacznego!

kapusta1 kapusta3

 

8 przemyśleń nt. „Duszona kapusta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.