Ciasto rafaello (na krakersach) czyli słodki poranek ;)

11 Do tego ciasta przymierzałam się już bardzo dawno i bardzo długo 😉 Szczerzę mówiąc to czytając przepisy innych nie chciało mi się w to bawić. Po zrobieniu stwierdzam, że jest to baaardzo proste w wykonaniu ciasto, więc nie było co się mu opierać. Przede wszystkim to bardzo kaloryczne ciasto. Ten cukier w ogromnych ilościach, to masło…następnym razem dodam mniej cukru 😉 Mimo kaloryczności jest tak pyszne, że jeszcze nie raz zagości na moim stole. Aksamitne w smaku mimo, że w kremie są wiórki kokosowe, delikatne i tak dobre, że brak słów. Osobiście, jedna niewielka kostka tego ciasta w zupełności mi wystarcza – kwestia cukru. Zasłodzić się można bardzo ale…to nie znaczy, że masz go nie zrobić 😉 Jeśli nie lubisz bardzo słodkich deserów to dodaj o mniej więcej 0,5 szklanki mniej cukru i będzie idealnie.

Smacznego 😉

Składniki:

  • 2 paczki słonych krakersów (jedna paczka ma 180 g)
  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3  łyżki mąki pszennej
  • 3  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1, 5 szklanka wiórków kokosowych (dodatkowo 0,5 szklanki do posypania wierzchu ciasta)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 paczka płatków migdałowych do posypania wierzchu ciasta

Wykonanie:

Żółtka ucieram w wysokim naczyniu razem z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym aż masa stanie się biała. Następnie mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszam z jedną szklanką mleka i dodaje wszystko do masy jajecznej, miksuję aby wszystko się połączyło.

Do garnka wlewam pozostałe dwie szklanki mleka i jedną szklankę cukru, mieszam łyżką i doprowadzam do wrzenia, kiedy to nastąpi wlewam do niego wcześniej przygotowaną masę. Ciągle mieszam aby się nie przypaliło do momentu aż budyń bardzo zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia.

Kiedy budyń będzie całkowicie zimny dodaje do niego po kawałku masło i miksuję na gładką masę. Na koniec dodaję wiórki kokosowe – mieszam.

Średnią blachę mniej więcej o wymiarach 28×22 wykładam krakersami, następnie dzielę masę na trzy części i jedną z nich wylewam na pierwszą warstwę krakersów. Mają powstać trzy warstwy, czyli: krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch ciasta posypuję wiórkami oraz migdałami.

Całość wstawiam do lodówki na kilka godzin ale najlepiej jest to zrobić na całą noc, wtedy ciasto jest najlepsze.

 

11 22 333

 

 

13 przemyśleń nt. „Ciasto rafaello (na krakersach) czyli słodki poranek ;)”

  1. Miałam kiedyś przepis na takie ciasto, ale ten o niebo lepszy! Świetnie smakuje też z biała czekoladą zamiast migdałów, pycha! :3

    1. Świetny deser na śniadanie nie koniecznie ale robie już go chyba z jedenasty raz i jeszcze mi się nie znudził 😉
      Mój mąż jest nim oczarowany więc polecam wszysdkim <3

  2. Czy mogłabyś takie ciasto zrobić dla mnie i przesłać mi!?
    Adres Ci podam, jeżeli odpowiesz: tak.
    Chciałbym tylko same dobre produkty np. tylko masło, a nie margaryna etc.
    Czekam na odpowiedź. Mieszkam w Bydgoszczy.
    Pozdrawiam
    K.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.