Ciasto Kinder Country

kinder Ciasto bardzo ciekawe. Wykonanie banalne, bez pieczenia. Jeśli wiecie jak smakuje batonik kinder contry to dokładnie to ciasto jest jego odzwierciedleniem. Mimo, że za samymi batonikami nie przepadam to taki deser uważam za obłędny. Rzadko się zdarza aby tak bardzo smakowało mi jakieś ciasto. To zdecydowanie podbiło moje podniebienie. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dajcie znać czy Wam też przypadło do gustu 😉

Składniki na formę(tortownica) o średnicy 27cm

Potrzebujesz:

  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • ok. 250 g herbatników
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 3 szklanki płatków Kangus + 1 szklanka płatków na wierzch

Wykonanie:

Na początku wykładam papierem do pieczenia tortownice i układam w niej herbatniki.

Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i czekam aż trochę przestygnie. W tym czasie w misce na sztywno ubijam 200ml śmietany kremówki następnie dodaję serek mascarpone, miksuję i dodaję roztopioną czekoladę. Na koniec wsypuję 3 szklanki płatków i wszystko dokładnie mieszam łyżką.

Teraz w kąpieli wodnej roztapiam mleczną czekoladę, czekam aż ostygnie. W tym czasie ubijam na sztywno resztę śmietanki, dodaję do niej czekoladę i mieszam do połączenia się składników.

Do formy wyłożonej herbatnikami wlewam jasną masę, wyrównuję i układam na niej kolejną warstwę herbatników. Teraz wylewam na nie masę ciemną, wyrównuję i posypuję wszystko płatkami.

Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 2-3godz.

Smacznego! 😉

kinder

 

9 przemyśleń nt. „Ciasto Kinder Country”

    1. Spróbuj! Jest słodkie jak to deser ale nie jakoś przerażająco 😉
      Daj znać jak wyszło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.