Ciasto jogurtowe z jabłkami

ciasto-jogurtowe Przepis na to ciasto zobaczyłam na stronie Karoliny Baszak, jeśli jeszcze jej nie znacie to koniecznie zajrzyjcie na jej stronę. Nigdy nie przepadałam za takimi ciastami ale to jest wyjątkowo dobre a przede wszystkim bardzo proste do zrobienia. Puszyste, słodkie, owocowe z kruszonką czy potrzeba czegoś więcej? Myślę, że nie.

Na tą ilość składników użyłam dużej tortownicy o średnicy 27cm ale jeśli masz mniejszą to nawet lepiej, ciasto będzie wtedy troszkę wyższe. Należy jedynie pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem lub nożem czy ciasto się upiekło, jeśli nie wydłuż czas pieczenia o 10 minut.

Potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 80g cukru
  • pół szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 spore jabłka

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 100g masła
  • 100g cukru pudru

Wykonanie:

Najpierw przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję wszystkie składniki. Zagniatam i odstawiam do lodówki. Schłodzona będzie się lepiej rozkładać na cieście.

Jaja z cukrem ucieram na białą, puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wcześniej obrane i pokrojone w półksiężyce jabłka układam na wierzchu a wszystko posypuję kruszonką.

Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

ciasto-jogurtowe

 

 

7 przemyśleń nt. „Ciasto jogurtowe z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.