Ciasto drożdżowe

drozdzowe1Moim zdaniem najprostsze a zarazem najbardziej wymagające ciasto jakie znam 😉 Do jego przygotowania potrzeba najprostszych składników ale za to potrzeba dużo cierpliwości, czasu i miłości – tylko wtedy ciasto drożdżowe wyjdzie. Im dłużej je wyrabiamy tym lepiej. Jeśli boli Was ręka od ugniatania to najlepszy znak;) Jest to bez wątpienia najlepsze drożdżowe jakie jadłam. Nie jest to typowe ciasto, które pamiętam z dzieciństwa, które było suche. To jest puszyste, lekko wilgotne z chrupiącą górą a co najważniejsze następnego dnia nadal jest smaczne. Spróbuj 😉

Składniki na rozczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki
  • 3 żółtka (z białek polecam zrobić bezy)
  • ok. 70g cukru
  • szczypta soli
  • 100g stopionego masła
  • ok. pół szklanki ciepłego mleka
  • 60g rodzynek + jedna łyżka mąki

Składniki na kruszonkę:

  • ok. 100g mąki
  • 50g cukru
  • 60g zimnego masła

Wykonanie:

Na samym początku moczę rodzynki w gorącej wodzie.

W garnuszku podgrzewam lekko mleko do którego kruszę drożdże, wsypuję mąkę oraz cukier. Mieszam do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawiam na kilka minut do wyrośnięcia (ok. 10 minut).

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól. W osobnym naczyniu ubijam żółtka z cukrem a następnie dodaję je do mąki, wlewam rozczyn, mleko oraz namoczone rodzynki obtoczone mąką. Wszystko delikatnie mieszam łyżką a następnie zaczynam wyrabiać ciasto ręką. MUSI to trwać ok. 8-10 minut. Po tym czasie dodaję roztopione masło i wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej i elastycznej masy. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Gdy ciasto wyrośnie przekładam je do formy o wymiarach: 31×11 wysmarowanej olejem. Lekko formuję na kształt keksówki a na wierzch sypię kruszonkę(do miseczki wsypuję mąkę, cukier i masło a następnie zagniatam i rozcieram masę palcami). Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut a następnie piekę w 180 stopniach przez 30-35minut (do suchego patyczka).

Smacznego 🙂

drozdzowe2 drozdzowe3

 

4 przemyślenia nt. „Ciasto drożdżowe”

  1. No i akurat dobry pomysł na rozpoczęcie miesiąca 🙂 W zasadzie mam gdzieś ten przepis, ale gdzie on się podział to nie wiadomo. Dzięki jeszcze raz za fajną inspiracje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.