Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Czasami jest tak, że potrzebujemy szybkiego i reprezentacyjnego ciasta. Takie jest właśnie to ciasto! Szybkie w przygotowaniu o znakomitym smaku czekolady i orzechów włoskich. Przy niewielkim nakładzie sił można stworzyć coś naprawdę fajnego.

Czekolada i orzechy – uważam to w tym przypadku za doskonałe połączenie smaków 😉

 

 

Składniki na ciasto:

* 100 g czekolady gorzkiej (dobrej jakości)

* 3 łyżki mleka

* 150 g masła

* 150 g cukru

* 3 jajka

* 200 g mąki

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżka kakao

* 100 g orzechów włoskich

Składniki na polewę:

* 100 g czekolady mlecznej (dobrej jakości)

* 1 łyżka masła

* 1 łyżka mleka

Wykonanie:

Na początku w wysokim naczyniu ucieram cukier z masłem na puszystą masę. Następnie dodaje po jednym jajku ciągle miksując. Teraz rozpuszczam czekoladę wraz z mlekiem i wlewam wszystko do masy na ciasto. Miksuję ok 3-4 minut.

Po tym czasie przesiewam do masy, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Mieszam.

Na sam koniec siekam orzechy na takie kawałki aby były wyczuwalne podczas jedzenia. Ok 80 g orzechów dodaje do ciasta resztę zostawiam do posypania wierzchu ciasta. Ciasto przelewam do brytfanki i piekę 45 minut w 180 stopniach.

Kiedy ciasto ostygnie przygotowuję polewę: czekoladę rozpuszczam z mlekiem, masłem i polewam nią ciasto a następnie od razu posypuję wszystko orzechami.

Gotowe 😉

3_0 1_0 2_0

 

Smacznego!

 

embed_9tffmqcoo8trtz9exwzqgtzqkyabcazz-jpg

 

 

 

6 thoughts on “Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi”

  1. Rewelacja! Upiekłam i prawie od razu musiałam spróbować! Palce lizać. Dodałam trochę więcej orzechów. Domownicy są zachwyceni tym ciastem 🙂 Dzięki za ten przepis! 🙂 i polecam miłośnikom czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.