Chleb z cebulą i nasionami chia

chleb1_0  Jesień i zima sprzyjają pieczeniu różnych pysznych rzeczy. Własnoręcznie zrobiony chleb do śniadania nastraja pozytywnie na resztę dnia. Wieczorem wystarczy wymieszać parę składników a rano kiedy mamy trochę więcej czasu wstawiamy wszystko do piekarnika. Przepis może się wydaje skomplikowany ale jeśli spróbujesz go raz, zapewniam że go powtórzysz i nie będzie sprawiam żadnego problemu. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy wszystko wymieszać łyżką. Do chleba możecie dodać co tylko chcecie np. oliwki, suszone pomidory, ser żółty, nasiona, płatki itd. Cebula, której ja użyłam nadaję ciekawe smaku dlatego polecam wypróbować najpierw takiej wersji lub ewentualnie bez niej i dopiero potem eksperymentować. Gwarantuje dobry smak;) Powodzenia.

Potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-1,5 szklanki letniej wody
  • 2  podsmażone cebule z szczyptą soli (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 1,5 łyżki nasion chia

Wykonanie:

Do dużej miski przesiewam mąkę. Wsypuję drożdże, sól, cukier nasiona oraz cebulkę. Wszystko dokładnie mieszam. Teraz dodaję partiami wodę (nie wlewaj całej szklani od razu bo może się okazać że będzie jej za dużo). Ciasto mieszam drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się wody z mąką – nie dłużej jak minute. Masa na chleb będzie bardzo kleista i niezbyt dokładnie połączona. O to chodzi;)

Teraz czeka Was test na cierpliwość, ponieważ ciasto odkładamy na co najmniej 12 godzin w spokojne miejsce. Miskę przykryj folią albo zwykłą kuchenną ściereczką.

Po tym czasie wykładam masę na blat wysypany mąką zagniatam brzegi do środka, formuję kulę i zostawiam. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni i wstawiam do niego pustą formę/brytfannę aby porządnie się nagrzała.

Kiedy piekarnik się rozgrzał wystawiam formę, którą posypuję lekko mąką i układam w niej ciasto. Wierch przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 35 minut.

Po upływie tego czasu zdejmuję folię z chleba i piekę jeszcze jakieś 15 minut do zarumienienia skórki.

Życzę smacznego i powodzenia 😉

chleb1_0 chleb_0

 

12 przemyśleń nt. „Chleb z cebulą i nasionami chia”

  1. Bardzo ciekawy przepis na chleb wyrastający w nocy 🙂 Zdecydowanie pasuje mi tu połączenie z mąką pełnoziarnistą. Zabieram do wypróbowania i podzielę się efektami wkrótce 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.