Chleb z baardzo chrupiącą skórką

Chleb z grubą i bardzo chrupiącą skórką. Trzeba mu poświęcić o wiele więcej czasu niż temu, który ostatnio Wam pokazałam ale jest o wiele lepszy. Wygląda i smakuję jak prawdziwy wiejski chleb. Chrupiący z wierzchu a w środku niesamowicie puszysty. Z tym przepisem można szaleć do woli, ponieważ możecie dodać do niego nawet oliwki, suszone pomidory, sery czy  wszystko na raz! Ja jednak polecam na początku bez dodatków i nie pożałujecie. Warto na niego czekać 20 godzin! 😉

 

Składniki:

* 3 szklanki mąki pszennej

* 3 szklanki mąki chlebowej pełnoziarnistej (jeśli nie posiadacie takiej śmiało można zrobić chleb ze zwykłej pszennej, wyjdzie tak samo dobry)

* 2 łyżeczki soli

* 30 g świeżych drożdży

* 2,5 szklanki wody

* świeżo zmielony pieprz wg uznania

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej sól, pieprz i drożdże (jeśli robicie chleb z dodatkami należy też je tu dodać). Mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Teraz wlewamy wodę i energicznie przez chwile mieszamy. Ciasto musi być bardzo kleiste. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 godzin. Ciasto bardzo urośnie ale potrzebuje ono dużo czasu.

Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z miski na blat/stolnicę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy je na kolejne 2 godziny.

Do pieczenia chleba używamy naczynia żaroodpornego, które wstawiamy na dolną część piekarnika, który nastawiamy na 240 stopni. Nakryte naczynie musi tam stać w tej temperaturze ok. 30 minut. Wyjmujemy ostrożnie nagrzane naczynie i szybko wkładamy do niego ciasto, nakrywamy je pokrywą od naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy chleb jeszcze ok. 15-20 minut.

Chleb będzie bardzo chrupki na wierzchu i bardzo gorący. Przekładamy go na kratkę na której ostygnie.

Smacznego 😉

chleb1 chleb2_0

 

4 przemyślenia nt. „Chleb z baardzo chrupiącą skórką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.