Burrito

Przepis znaleziony wczoraj i od razu wypróbowany. Bardzo dobre lekko pikantne ale dzięki śmietanie delikatnie złamany ostry smak. Danie dla każdego. Burrito podałam w chlebkach pita (na które przepis jest niżej;)). Zapraszam do wypróbowania.

Smacznego!

 

Składniki:

* 500g mięsa mielonego

* 2 saszetki ryżu

* puszka kukurydzy

* puszka czarnej fasoli

* 1 por

* 1 marchewka

* 2 cebule

* 2 puszki pomidorów (ja dałam jedną puszkę z pomidorami pokrojonymi a druga puszeczka była z całymi)

* 1,5 łyżeczki chilli

* 0,5 łyżeczki soli

* 0,5 łyżeczki pieprzu

* 1 łyżka oregano

* 2 łyżki bazylii

* kubek śmietany 12%

* 0,5 szklanki wody

* oliwa z oliwek – do smażenia

* chlebki pita

Wykonanie:

Posiekaną cebulę, pora i marchewkę w cieniutkie paseczki wrzucam na rozgrzaną patelnie. Podsmażam a następnie dolewam pół szklanki wody i duszę wszystko pod przykryciem do miękkości. W tym czasie do garnka wrzucam mięso mielone, które posypuję ziołami, chilli, solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso stanie się szare dodaje pomidory z puszki, mieszam i duszę wszystko pod przykryciem do momentu aż prawie cała woda odparuje. (W między czasie gotuje ryż ok 10-11 minut). Po tym czasie dodaje ryż do mięsa. Następnie fasolę, kukurydzę oraz wcześniej uduszoną marchewkę, pora i cebulę. Wszystko mieszam, gotuję jeszcze ok. 10 minut – nakładam na chlebki i polewam łyżką śmietany.

Smacznego!

burrito_3

burrito2_2

 

 

One thought on “Burrito”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.