Bułeczki serowe

Miałam w tym miesiącu już nic nie dodawać ale… właśnie skończyłam robić bułki serowe, które robi się z ciasta ptysiowego. Kojarzycie paluchy serowe z piekarni? Te bułki są podobne ale o wiele lepsze niż te ze sklepu 🙂 Nie mogłam się oprzeć i wrzucam je tutaj.
Przepis jest banalnie prosty i szybki. W krótkim czasie macie szanse zjeść coś naprawdę dobrego i szybkiego.Przepis na ok. 9 sporych bułek.

Składniki:

* 3 łyżki masła
* 1/2 szklanki wody
* szczypta soli
* 3/4 szklanki przesianej mąki
* 3 jajka
* 1 szklanka grubo startego żółtego sera

Wykonanie:

W garnku na dużym ogniu zagotować wodę z solą i masłem. Kiedy już całość się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy przesianą mąke i mieszać drewnianą łyżką. Tym razem na małym ogniu stawiamy z powrotem garnek z ciastem i mieszamy energicznie przez 1-2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy wszystko z ognia dodajemy po jednym jajku ciągle energicznie mieszając. Masa musi być bardzo gęsta. Do ciasta wsypujemy 3/4 szklanki startego sera, reszte zostawiamy do posypania bułek. Mieszamy a następnie nakładamy kopiaste łyżki ciasta na blache wyłożoną papierem do pieczenia (akurat nie miałam papieru do pieczenia, więc użyłam masła i mąki, też będzie dobrze:) ) w odstępach ok. 5 cm, ponieważ bułki potroją swoją objętość podczas pieczenia. Bułeczki posypujemy resztą startego sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 25 minut.

Są pyszne i najlepsze na ciepło!

A już niedługo podziele się przepisem na bezy, które właśnie robią się w moim magicznym piekarniku i jeszcze będą w nim dłuugo bo aż 8 najbliższych godzin! 🙂
Dość ciekawy i intrygujący przepis!

 

2 thoughts on “Bułeczki serowe”

  1. bez proszku do pieczenia czy drożdży?mąkę do gorącej wody,i to samo z jajkami?

  2. Jak widać w składnikach nie ma słowa o drożdżach czy proszku do pieczenia, więc nie uzyłam ani jednego ani drugiego.
    Mąkę i jaka tak jak napisałam w przepisie. Mąkę do rozpuszczonego masła z solą w wodzie i jajka również tyle że przy dodawaniu jajek zdejmujemy garnek z ognia aby uniknać ścięcia się ich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.