Bułeczki cynamonowe

cynamonowebulki

Uwielbiam wszystko co zawiera w sobie cynamon co można zauważyć po nazwie bloga 😉 Podawałam Wam już przepis na cynamonki (ciasteczka z cynamonem), na wieniec cynamonowy, więc teraz przyszła kolej na bułeczki cynamonowe. Co jakiś czas robię tego typu wypieki. Widziałam, że u niektórych pojawił się taki przepis ale teraz czas na moją wersję 😉 Kocham ten zapach kiedy coś cynamonowego piecze się w piekarniku…Mmm, pyszności! Bułeczki są lekko chrupkie z wierzchu a miękkie w środku. Pięknie wyglądają i bardzo dobrze smakują. Osobiście uwielbiam! Gorąco Wam polecam.

Składniki:

* 3 szklanki mąki tortowej

* 1 saszetka suchych drożdży

* 2 jajka

* ok. 0,5 szklanki cukru

* 80g masła

* 130 ml ciepłego mleka

* 0,5 łyżeczki soli

* 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

* 30-40g rozpuszczonego masła

* cukier (daję na ‚oko’ mniej więcej posypuję równą warstwę po całym placku)

* cynamon (tak samo jak cukier…)

Dodatkowo:

* 1 jajko

* 1 łyżka mleka

* cukier

Wykonanie:

Na początku rozpuszczam masło, które odstawiam aby ostygło w tym czasie do dużej miski wsypuję przesiana mąkę, jajka, cukier, sól, cukier waniliowy ? teraz dodaje masło oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Wszystko zagniatam. Czym dłużej i dokładniej tym ciasto będzie bardziej puszyste i lepiej wyrośnie. Mięśnie muszą boleć 😉 Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, którą przykrywam ściereczką i wstawiam do lodówki do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładam je na blat i wałkuję je na cieniutki placek w kształcie prostokąta. Ciasto smaruję po całości masłem, posypuję cukrem oraz cynamonem. Wszystko zawijam wzdłuż dłuższego boku na roladę. Teraz dzielę ją na ukos na kawałki mniej więcej o bokach 2cm x 5cm oraz każdy z nich przyciskam do samego blatu przez środek np. łyżką albo tępą stroną długiego noża. Tak przygotowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję je jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypuję cukrem. Wstawiam wszystko do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie bułeczki są gotowe i jakże aromatyczne 😉

cynamonowebulki

18 przemyśleń nt. „Bułeczki cynamonowe”

  1. rogaliki jakoś zawsze mnie nie lubiły. Ile razy próbowałam je zrobić tyle razy albo szlak mnie wcześniej trafiał. Coś się działo z ciastem które sklejało się, rozrywało, nie wychodziło czy inne cuda lub w czasie pieczenia się rozklejały lub rozpadały a w środku zostawały niedopieczone 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.