Blok czekoladowy

Moi Drodzy! Przepis może mało świąteczny ale za to bardzo pyszny 😉
Życzę moim wszystkim czytelnikom dużo radości i spokoju w te Święta Wielkanocne! :*
Składniki:
* 250 g masła
* 500 g mleka w proszku
* 1/2 szklanki wody
* 1,5 szklanki cukru pudru
* 6 łyżek kakao
* ok. 450 g herbatników (ja, zamiast maślanych użyłam pełnoziarnistych)
* garść orzechów (jakie chcecie)Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wode, wrzucamy masło i je topimy. Wtedy dodajemy cukier i mieszamy aż się roztopi. Następnie dodajemy kakao i oddstawiamy mase aż do ostygnięcia.
Herbatniki wykładamy np do woreczka i je rozbijamy. Połowę rozbitych ciastek odkładamy do miseczki a reszte wsypujemy do masy. Dodajem jeszcze do niej posiekane orzechy i mleko w proszku a nastepnie wszystko miksujemy mikserem.
Dodajemy reszte ciastek, które były odłożone i tym razem do mieszania używamy już łyżki. Masa jest baaardzo gęsta i trzeba mieć troszkę siły by z nią walczyć 😉
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na początek proponuje wyłożyć trochę masy i docinąć wilgotną ręką. Robimy to po to by blok nie miał nigdzie dziurek. Gdy juz dociśniemy wykładamy reszte masy i robimy to samo co wcześniej.
Na koniec wciskamy kilka herbatników pod skosem w mase (będziemy mieli óadny wzór przy krojeniu).
Tak przygotowany blok wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Po upływie tego czasu, wyjmujemy z formy przewracając go do góry nogami, zdejmujemy papier i kroimy…

Smacznego 😉

Jedno przemyślenie nt. „Blok czekoladowy”

  1. mmm blok czekoladowy, coś pysznego! i teraz mam mega wielką ochotę na takie oto małe łakomstwo, zdjęcia także wyglądają apetycznie, mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.