Apple pie

1 Myślę, że to moja ulubiona wersja szarlotki. Jest naprawdę smaczna nie za słodka – niby podobna do naszej szarlotki ale smakuję odrobinę inaczej. Apple pie piekłam w formie na tarte o średnicy 27cm. Wychodzi idealnie – jedyna uwaga to taka żebyście nie przejmowali się tym jeśli podczas pieczenia wszystko zacznie się gotować i sos z jabłek rozklei brzegi ciasta. To normalne a po ostygnięciu ciasto lekko opada i wszystko się łączy. Na etapie mieszania jabłek z cukrem i cynamonem możecie dodać łyżkę mąki. Po takim zabiegu sos nie będzie się wylewał. Osobiście tego nie robię ale jeśli chcecie być spokojniejsi, że dół piekarnika będzie czysty to polecam użyć mąki. Na sam koniec wszystko obsypuję cukrem pudrem. Ciasto idealne na jesień;)

Składniki na ciasto:

* 420g mąki pszennej

*1 płaska łyżeczka soli

* 2 łyżki cukru

* 330g zimnego masła

* 160ml zimnej wody

Składniki na ciasto:

* ok. 2 kg jabłek

* cukier (ilość jest zależna od tego jak słodkie macie jabłka-ja sypie na oko;)

* łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

* cukier puder

Wykonanie:

W misce mieszam mąkę, sól i cukier. Dodaję schłodzone masło i miksuje mikserem do momentu uzyskania ‚kruszonki’. Teraz dodaję zimną wodę i dalej miksuję aż wszystko się połączy. Tak przygotowane ciasto szybko gniotę w rękach na kształt kuli i odkładam do lodówki.

W tym czasie jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki, usuwam nasionka i kroję w plasterki. Mieszam je z cukrem i cynamonem.

Wcześniej przygotowanym ciastem a dokładnie połową ciasta wyklejam formę do pieczenia. Układam na nim nadzienie. Drugą połówkę ciasta wałkuję na okrągły placek i przykrywam nim jabłka dociskając do brzegów. Wierzch nakłuwam widelcem (robię to po to żeby para z ciasta mogła wydostać się na zewnątrz).

Teraz ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 190°C i piekę dalej 50min (do momentu uzyskania złocistego koloru ciasta).

Smacznego 😉

1 2

11 thoughts on “Apple pie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.